Hogyan vigyázzon a látására?

By

A Látás Világnapját október második csütörtökön ünneplik. 2000-ben alapították

Statisztika

A WHO jelentése szerint mintegy 284 millió ember látássérült vagy teljesen vak. 90% -uk alacsony jövedelmű országokban él. Sőt, ami még rosszabb, elegendő lenne a megfelelő kezelés és megelőzés a vakság megelőzésére a betegek 80% -ánál! Lengyelországban ebben a tekintetben nem optimista: a 16 és 54 év közötti népesség csaknem 50% -a nem látja helyesen.

A helyes étrend megvédi a szemünket

A legfontosabb dolog a szembetegségek megelőzése. A betegség kockázatának csökkentése érdekében a zöld leveles zöldségeket be kell vonni az étrendbe: petrezselymet, spenótot, kelkáposztát, metélőhagyma, brokkoli, cukkini, káposzta, kapor. Ezek a zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű luteint, amely felelős a retina kapillárisok védelmében. A lutein a szemeket is védi a káros ultraibolya sugárzástól. A lutein mellett fontosak a sárga és piros zöldségekben és gyümölcsökben található karotinoidok és vitaminok: sárgarépa, burgonya, kukorica, paprika, tök, piros szőlő.

Ne felejtsük el az omega-3-ot is, amelynek legfontosabb forrása a hal: lazac, makréla és tonhal. Az étrendbe érdemes belevenni az osztrigakat (vagy más rákféléket) és a marhahúst: ez egy olyan cinkforrás, amely megvédi a szemét a külső tényezők káros hatásaitól.

A számítógép előtt

Sokan használják a számítógépet munkahelyen (és azon túl is). A látás védelme érdekében be kell tartania néhány egyszerű szabályt:

– a monitortól való távolság legalább 70 cm;
– nem ül az ablak előtt;
– 30 perc munka után tartson szünetet, és szentelje azt szemgyakorlatokra, pislogó, elnézett, járó;
– Ha a szemed száraz, nedvesítse meg cseppekkel;
– szüneteltesse a helyiséget szünet alatt;
– a fényt egyenletesen kell elosztani.

Szólj hozzá!